Як і коли правильно садити помідори у відкритий ґрунт

Коли садити помідори у відкритий грунт

Як правильно садити помідори?

Поділитися:

В Україні посвіна кампанія зернових культур вже успішно завершена, попри дефіцит пального. У зв'язку з можливою продовольчою кризою у світі та в Україні зокрема через війну, розв'язану росією, кожен нині замислився над тим, щоб посадити влсний город. Як і коли правильно садити огірки у відкритий ґрунт, ми вже розбирали. На часі дослідити, як правильно садити помідори. Існують місячні посівні календарі, згідно яких ще здавна наші пращури саджали ті чи інші культури. Багатьох нині цікавить питання, коли саме висаджувати помідори насінням чи розсадою у відкритий ґрунт.

Коли садити помідори

Якщо ви тільки повернулися додому після вимушеного від'їзду через війну, або просто не встигли зробити розсаду, то помідори вже можна одразу висівати насінням, або ж купленою розсадою у відкритий ґрунт. Як перевірити насіння рослин перед посадкою, читайте за посиланням. Звісно, якщо ви оберете насіння, урожай буде більш пізнім, але ж буде! Якщо ви обрали розсаду, то варто пам'ятати, що до моменту висаджування їй має бути 50-60 днів.

Оптимальний температурний режим для висаджування помідорів — 18-19 °С, а середньодобова температура вийшла на рівень 12-13 °С. Якщо  ж температура менша, необхідно забезпечити плівкове укриття, оскільки паростки помідорів дуже чутливі до різкої зміни погодних умов. У центральних і північних регіонах висадку томатів у відкритий ґрунт здійснюють протягом травня або навіть на початку червня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖПосівний календар на травень 2022: сприятливі дні місячного календаря для посадок

Згідно місячного посівного календаря на травень 2022, сприятливими днями для посіву помідорів є 1-6, 10-15, 19, 24 та 31 травня 2022 року.

Як правильно садити помідори

Помідор — це овоч, який не боїться пересадки. Ви можете сміливо висаджувати томати навіть в ящики. Ідеальний варіант ґрунту для томатів — змішати торф та перегній в пропорції 2:1, додати пісок та добрива. Насіння у такий субстрат варто висівати не глибще 1-2 см. Розсаду потрібно висаджувати у прогрітий грунт.

Важливо пам'ятати, що томати через тиждень після висадки в ґрунт необхдно підгодовувати азотом, поливати водою, посипати золою та розпушувати.

На якій відстані садити помідори у відкритий ґрунт

Розсаду помідорів потрібно висаджувати на глибину, до перших листочків, це сприятиме посиленому нарощуванню кореневої системи рослини. Щоб отримати хороший урожай, потрібно лишати достатню відстань між помідорами у відкритому ґрунті. Також, простір важливий томатам для нормального росту та розвитку. Зазвичай, висаджують поруч по два рядки, де відстань між томатами становить 50 см. Далі роблять прохід приблизно в метр шириною, і знову так само два рядки з томатами. Однак варто також звертати увагу на сорт помідорів. Високорослі потрібно садити рідше, а низькорослі  — кучніше. Для низькорослих сортів використовують також шаховий метод посадки. Він зручни також, коли дуж обмежений простір для посадки помідорів, оскільки забезпечує компактність посадки. 

Як виростити на балконі помідори, огірки та перець, дивіться поради:

Новини по темі