Як під час війни ужитися з великою кількістю людей в одному домі (поради психолога)

Як зжитися з великою кількістю людей в домі (поради психолога)
www.cognitive.com.ua

Поради психолога про те, як великій кількості людей ужитись у одній домівці.

Поділитися:

Зараз багато українців живуть під одним дахом великими компаніями, адже багато хто тимчасово покинув свої домівки та поїхав у більш безпечне місце. Психологиня Ірина Тичина у телеграм-каналі "Психологічна підтримка" розповіла, як уживатися з великою кількістю людей в одному домі під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як допомогти людині впоратися зі стресом війни: поради від психологині Анни Кушнерук

Такі будинки з великою кількістю людей називаються "рукавичками" відповідно до одноіменної казки. Психологиня зазначила 5 найважливіших правил для життя у таких умовах:

1. Турбота. Турбота та думки про інших забирають зайву тривогу та роздратування, що робить нас більш організованими та дієвими.

Коли кожен намагається зробити щось для тих, хто поряд, – це унеможливлює конфлікти та непорозуміння.

2. Режим життя. Корисним було б розроблення режиму життя, який влаштував би кожного. Психолог зазначає, що добре, коли всі живуть за спільним узгодженим розкладом в унісон одне з одним. 

3. Особистий простір. Важливо, щоб кожен мав свій власний, навіть якщо невеликий, особистий простір: наприклад, окрему кімнату, ліжко чи куточок.

Це місце, де за необхідності можна побути на умовній самоті, коли є відчуття "не чую, не бачу, не розмовляю". У цей момент людині треба давати спокій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безкоштовні дитячі ресурси: як батькам розважити дітей в укритті

4. Робити те, що вмієш найкраще. Рятує те, коли кожен пропонує співмешканцям свої послуги, а також робить те, в чому він найкращий. Аби було відчуття командної роботи: хтось готує їсти, хтось робить необхідні закупівлі, хтось прибирає, хтось доглядає і розважає дітей тощо.

5. Пробачаємо одне одному недоліки. Психологиня розповіла, що важливо пробачати людям та бачити у них хороше:

Всі ми недосконалі, в кожного є недоліки. Пробачаємо, дивимося на людей крізь пальці, не помічаємо, не критикуємо. Не чуємо і не бачимо слабкостей та негативних рис. Натомість помічаємо все хороше, що є в людей поряд, підкреслюємо це хороше і хвалимо одне одного.

Новини по темі