День українського козацтва 2022: коли святкують, історія та традиції

Коли день українського козацтва 2022: дата, історія та традиції
Freepik

Коли відзначається День українського козацтва 2022 та які традиції існують у цей день?

Поділитися:

День українського козацтва в Україні відзначають в день Покрови Пресвятої Богородиці та День захисників і захисниць України. Яка історія свята та які традиції існують у цей день?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вихідні у жовтні 2022 в Україні: неробочі та скорочені дні під час воєнного стану, церковні свята

Коли відзначають День українського козацтва

День українського козацтва щорічно відзначається 14 жовтня згідно з Указом Президента України від 07.08.1999 № 966/99. У 2022 році дата святкування випадає на п'ятницю.

День українського козацтва: історія свята

Козацтво зіграло важливу роль в утворенні української державності та національної ідеї в суспільстві. Воно дозволило вижити українському в умовах відсутності власної держави та за часів тотального знищення всього самобутнього. Козаками ставали вільні люди, які прагнули захищати Батьківщину від ворогів. Враховуючи історичне значення та вагомий внесок у сучасну боротьбу за незалежність, у 1999 році Указом Президента в Україні запровадили День українського козацтва, який відзначається у день Покрови Пресвятої Богородиці.

Козаки завжди шанували Богоматір, яка вважалася їхньою покровителькою. У день святкування, 14 жовтня, вони організовували Велику раду, на якій обирали гетьмана і визначалися з подальшими військовими планами. Саме тому дата святкування Дня українського козацтва припадає на 14 жовтня. Сьогодні ми вкотре бачимо, як феномен козацтва вплинув на українських синів, дочок та їхніх дітей, які героїчно боронять Україну від російських загарбників.

День українського козацтва: традиції

В День українського козацтва в багатьох регіонах країни, закладах освіти та спеціальних організаціях влаштовують тематичні фестивалі, патріотичні заходи та спеціальні виставки. Однією з традицій святкування є виконання танцю гопака, який виник на Запорізькій Січі. Козаки демонстрували через танець вдалі прийоми та сцени бою, завдяки чому мали змогу підтримувати фізичну форму в перервах між походами. В Україні навіть існує Міжнародна федерація бойового гопака.

На період дії воєнного стану заборонені масові заходи, тому цього року не вдасться відзначити свято традиційно. Однак можна привітати рідних, відвідати музеї та ознайомитися з культурою козацтва онлайн.

Новини по темі