Знайди своє: шість книг про Україну, на які варто звернути увагу на Книжковій країні на ВДНГ

6 книг про Україну, на які варто звернути увагу на Книжковій країні на ДВНГ

З 25 по 28 квітня на ВДНГ вперше відбудеться новий книжковий фестиваль «Книжкова країна».

Поділитися:

Фестиваль об’єднає видавництва, авторів, експертів, критиків, блогерів та читачів. Протягом чотирьох днів в Експоцентрі пройде понад 100 івентів — ознайомитись з їх розкладом можна на сайті фестивалю. Ми ж пропонуємо вам дізнатись про 6 цікавих творів, присвячених українським митцям та історії України, на які варто звернути увагу на книжковому ярмарку.

Авангардне мистецтво в Україні, 1910–1930: пам’ять, за яку варто боротися — Мирослав Шкандрій, видавництво Фабула

Проблема ідентифікації митців, які народились і творили в Україні, і  чиє походження наразі  намагається собі привласнити росія — на жаль, не нова.

 У другій книзі з добірки, «Авангардне мистецтво в Україні, 1910–1930: пам’ять, за яку варто боротися» канадський літературознавець і мистецтвознавець українського походження Мирослав Шкандрій  досліджує життя і творчість Давида Бурлюка, Казимира Малевича, Івана Кавалерідзе, Дзиґи Вертова, Вадима Меллера, Михайла Бойчука. Він розповідає історії цих митців і тим самим повертає українським авангардистам їхнє національне обличчя, яке було викрадене колоніальним минулим.

Авангардне мистецтво

Тіло, секс, шлюб. Історія інтимних стосунків в українській культурі — Ірина Ігнатенко, видавництво Віхола

Авторка книги — відома етнологиня, видавчиня й подкастерка. У її доробку майже 100 наукових і науково-популярних праць на тему української культури. У своїй новій книжці письменниця розповідає історію інтимних стосунків в українських традиціях. 

Яких чоловіків і жінок українці вважали красивими та бажаними, як знайомилися й до яких засобів «зваблення» вдавалися? У що одягалися наші прапрабабусі та як календар релігійних свят впливав на розклад гігієнічних процедур і секс? Які обмеження на інтимні стосунки були навіть у шлюбі? Чому замовчували зради та як по розбитих горщиках визначали майбутню кількість дітей? 

Дівоча честь і розпусні вечорниці. Весілля й обряд «комори». Повсюдні заборони та сороміцькі пісні. Картина того, якими були інтимні стосунки українців, справляє двояке враження, якщо спиратися лише на фольклор. Бажаєте знати як все було насправді? Тоді ця книга для вас.

Тіло, секс, шлюб

Хмари — Іван Нечуй-Левицький, видавництво Ранок

Один з ранніх творів І. Нечуя-Левицького, який вперше було опубліковано у 1874-му році, присвячено взаємодії київської інтелігенції та народу. У книзі художньо зображені два покоління 30–40-х і 50–60-х років, які діють у часи посилення національного гноблення в Україні, утисків і заборони її мови та культури. 

У Києві набувають популярності просвітні твори, утверджуються ідеї народництва. Молоде студентство надягає українську свитку як знак своєї національності, як символ гордості за свою культуру, як протест проти деспотизму до українського народу. Починають лунати заклики до навчання простого люду: створення народних шкіл, видання книжок рідною мовою…

 У центрі повісті — декілька поколінь київської інтелігенції. Одні — віддані прихильники тодішнього ладу, інші — готові плекати й поширювати науку, рідну культуру. Утім, чи подолають ці ідеї опір царського самодержавства? Чи не затягнуть цих щирих поривань чорні хмари імперської системи, що вже нависли над тонкими променями українського пробудження?

Хмари

Крута історія перемог — Інна Ковалишена, видавництво Моя книжкова полиця

Не завжди й не всюди перемагає сила, часто єдність, продумана робота та впевненість у собі допомагають слабшим здобути перемогу над сильнішим супротивником. У книзі представлені історії перемог ХХ століття, які це доводять. 

Ці дев’ять прикладів доводять, що перемога можлива навіть, якщо здається, що це не так, адже вона залежить від багатьох факторів. У ХХ столітті світ спіткало чимало лих, але й перемоги були не в меншій кількості. Перший зимовий похід армії УНР, битва за Британію, арабські повстання, перемоги Південної Кореї, Сакартвело, бунти українців у концтаборах — усі ці події нагадують нам, що правда завжди перемагає силу. 

Історії висвітлюють несподівані деталі кампаній, доленосні рішення, показують, що інколи одна людина може все змінити, а часом і навпаки — зусиль цілої нації недостатньо, але поки ми живі — надія лишається, а перемога завжди попереду.

Крута історія перемог

33 спростування. Міфи та фейки з історії України — Павло Єремєєв, видавництво АССА

Історія будь-якої нації сповнена міфів та фейків. Якісь із них виникли випадково, інші були створені штучно. У випадку з Україною — для того, щоб заперечити існування українців як окремої нації. Пропагандистська машина працювала вправно, але настав час дізнатися справжню історію, яка вщент зруйнує застиглий набір стереотипів. 

Чому запорозькі козаки цікавіші за спрощений образ селян-утікачів? Чи правда, що паризький аеропорт названий на честь українця? Чи існує золото Полуботка? Хто ж створив Велесову книгу? Загалом ви дізнаєтесь 33 спростування, які в корені змінять ваш погляд на історію.

Міфи та фейки з історії України

Українські науковці та винахідники — Оксана Поліщук,  видавництво Основа

Книга містить низку ілюстрованих оповідань, з яких читачі можуть дізнатися про видатних, проте не дуже відомих українських науковців та винахідників різних часів (від XV ст. до початку XXI ст.). 

Ці люди працювали в геть різних галузях (астрономія, хімія, географія, медицина, історія, інформатика та ін.), проте все вони створили або винайшли щось абсолютно унікальне для свого часу. Історії допоможуть юним читачам відчути докорінну різницю  між "сучасним життям" і життям людей у минулому, зрозуміти важливість знань в усі часи. Книжка вчить цінувати інтелектуальне надбання  й  пишатися розумними, винахідливими, кмітливими, волелюбними українцями.

Українські науковці та винахідники