Ріпин, а не Рєпін: яких українських художників росія привласнює собі

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

У "Сніданку з 1+1" розповіли про всесвітньовідомих українських художників, яких росіяни називають "своїми".

Поділитися:

росія роками привласнює не лише українську культуру, історію, а й загалом ідентичність. Не дають спокою вони й пам'яті українських митців, які присвятили великий доробок своїх робіт саме Україні. Яких українських художників рф видає за своїх? Про це у "Сніданку з 1+1" розпитали керівницю національного проєкту з медіаграмотності Ольгу Кравченко:

"Для чого Росія це робить? Для того, щоб побудувати свою історичну лінію, розказати, що "а вони довше існують як держава", хоча насправді це не так".

Українські художники, яких росія видає за своїх

► Казимир Малевич

До 17 років Казимир жив в Україні. В автобіографії митець завжди називав себе українцем. Відома робота художника "Дівчата в полі" була написана в часи Голодомору. Дівчата, які зображені на цих картинах, символічно не мають облич. Після цього творчість Малевича засуджували інші митці, забороняли творити в такому ж стилі. Врешті, Росія його репресувала та закатувала, і навіть після цього цинічно вважає своїм.

Каземир Малевич

"Дівчата в полі" (1932)

► Ілля Ріпин

Художник родом із Харківщини, любив Україну та часто зображував її на своїх полотнах. Однак країна-агресор зробила із нього свого "Рєпіна". Робота художника над його відомою "Запорожці пишуть листа турецькому султану" припала на період після підписання Емського указу, що забороняв усе українське. Ілля Ріпин також писав листи українською: про це свідчать архіви.

► Архип Куїнджі

Для маріупольця Архипа Куїнджі Україна стала основною темою творчості. Серед найвідоміших робіт — "Чумацький шлях у Маріуполі", "Українська ніч" та "Місячна ніч на Дніпрі". Ці роботи принесли йому всесвітню славу та мільйони. 

Куїнджі

"Українська ніч" (1876)

Хоч росіяни називають його "своїм", та водночас своїми діями знищують культурну спадщину художника. До повномасштабного вторгнення у Маріуполі діяв музей, який розповідав про життя Архипа Куїнджі, але він був знищений. І схожих прикладів багато. На дипломатичному рівні наша держава повертає культурну спадщину на світових платформах. 

Зазначимо, що минулого року один із найбільших художніх музеїв світу, нью-йоркський Метрополітен, визнав Архипа Куїнджі, Івана Айвазовського та Іллю Ріпина українськими художниками. Однак це — лише крапля у морі видатних українців, яких країна-агресор нахабно називає "росіянами".

Дивіться «Сніданок з 1+1» щодня по будням з 6:30 до 09:30 на телеканалі “1+1 Україна”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі