Чи будуть європейські країни примусового повертати чоловіків призовного віку з-за кордону

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Чи будуть європейські країни примусового повертати чоловіків призовного віку з-за кордону
Getty Images

Примусове повернення з-за кордону: про що заявили представники влади країн ЄС.

Поділитися:

Україна не повертатиме чоловіків призовного віку з-за кордону примусово. Про це заявила віце-прем'єрка із питань євроінтеграційної та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Вона наголосила, що надання чоловіками даних територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки не означає автоматичної мобілізації на фронт. Повернення українців призовного віку з-за кордону стало темою дискусії одразу в кількох європейських державах, що прихистили українських біженців. 

У Польщі протягом кількох днів лунають політичні заяви щодо повернення українських чоловіків мобілізаційного віку в Україну. Почалося все зі слів міністра оборони наприкінці минулого тижня. Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Польща готова допомогти Україні з поверненням призовників. Наступного дня міністр внутрішніх справ Мартін Кервінський сказав протилежне, мовляв, українці без дійсного паспорту можуть легально залишатися в Польщі, а їхні дані не будуть передаватися Україні. Напередодні міністр оборони Польщі прокоментував питання повернення українських чоловіків додому, заявивши, що це має вирішуватися на рівні ЄС:

"Дуже важливо, щоб це були рішення на європейському рівні. І я знаю, що розмови між Києвом і Брюсселем на цю тему тривають. Рішення на європейському рівні дають повну ефективність цих дій, і в таких рішеннях ми зацікавлені. Ми точно не будемо захищати ухилянтів", - сказав в ефірі "TVP Info" заступник Міністра закордонних справ Польщі Анджей Шейна.

Український уряд ще не звертався до польської сторони з питаннями про відправлення на батьківщину українських чоловіків, які перебувають в Польщі, Проте, коли таке звернення буде, то польська сторона діятиме відповідно до польського та європейського законодавства  - підкреслив заступник міністра закордонних справ Польщі. Він також наголосив, що у частини чоловіків, які перебувають у Польщі, закінчується термін дії дозволів на проживання, і країна може, наприклад, не видавати ці дозволи. Додамо, що в Естонії заявили, що не будуть висилати українських чоловіків з протермінованими паспортами, а Німеччина повідомила, що не позбавлятиме українських чоловіків статусу біженця, і тимчасова відмова України не надавати консульські послуги на це не вплине. Литва не виключає свою можливість допомогти Україні в поверненні чоловіків призовного віку, але там кажуть, що влада буде стежити за тим, як це будуть реалізовувати.

Новини по темі