Які країни висловили готовність допомогти Україні у поверненні чоловіків призовного віку

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
Які країни висловили готовність допомогти Україні у поверненні чоловіків призовного віку.
Getty Images

Польща допомагатиме поверненню чоловіків призовного віку в Україну: що відомо.

Поділитися:

Україна не повертатиме чоловіків призовного віку з-за кордону примусово -  про це заявила віце-прем'єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина. Детальніше про це рішення розповіли у ефірі ТСН. Від 23 квітня МЗС України обмежило надання консульських послуг чоловікам віком від 18 до 60 років, які нині проживають в інших країнах. В МЗС назвали це тимчасовим кроком і оприлюднили роз'яснення, спростувавши поширені міфи: рішення Кабміну стосується лише чоловіків призовного віку, які перебувають за кордоном і саме від них тимчасово не прийматимуть нових заяв. Усім іншим консульські послуги надаватимуть у повному обсязі. Також у МЗС обіцяють, що будуть опрацьовані всі заяви, отримані до 23 квітня. Екстрену допомогу в разі надзвичайних ситуацій (ДТП, затримання, чи стихійного лиха) і надалі надаватимуть у консульствах абсолютно всім громадянам України. Консули продовжують працювати в режимі 24х7, так само як і гарячі лінії.

У МЗС наголошують, що це технічна пауза, адже потрібен час підготуватися до нових правил роботи. Коли нові механізми запрацюють, кожен чоловік призовного віку, який перебуває за кордоном, матиме можливість уточнити свої облікові дані, зокрема, дистанційно через електронний кабінет, аби і надалі отримувати консульські послуги на рівні з іншими. Механізм оновлення військовооблікових даних державні органи ще узгоджують. Докладні роз'яснення в МЗС обіцяють оприлюднити пізніше. Президент Литви Гітанас Науседа прокоментував це рішення:

"Україна повинна мати інструменти для запрошення своїх чоловіків служити батьківщині".

Протилежно до Литви виступили Естонія, а також Німеччина, та Хорватія. Не згодна повертати українців, і сусідня Румунія . А от у Брюселі в Єврокомісії це питання поки що вирішили не коментувати. Втім, саме на рівні Євросоюзу має бути вирішене питання щодо повернення чоловіків призовного віку в Україну - так вважає влада Польщі. Тим не менш, в Польщі на офіційному рівні лунають заяви про можливе повернення українців на Батьківщину. Варшава готова допомогти Києву повернути чоловіків призовного віку, щоб вони виконали свій громадянський обов'язок. Про це заявив міністр оборони Польщі Владислав Кошіняк-Камиш. За його словами, Польща ще неодноразово пропонувала допомогти Україні, щоб ті, хто підлягають військовій службі, повернулися в Україну. Натомість, як стверджує чиновник, між Києвом та Брюсселем тривають дискусії щодо цього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі