Що буде після аварії на Трипільській ТЕС під Києвом: прогнози директора центру досліджень енергетики

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Трипільська ТЕС: директор центру досліджень енергетики відповів, що буде після руйнації найбільшої електростанції Київщини.

Поділитися:
Триває збір історій з нагоди дня народження "Сніданку з 1+1". Записуйте відеоролик у горизонтальному форматі за посиланням.

11 квітня росія вчергове завдала масованого удару по території України. Ціллю ворога стала українська енергомережа. Так, окупанти повністю знищили Трипільську ТЕС, яка знаходиться у місті Українка, Обухівський район Київщини. Які наслідки це матиме для побутових споживачів? Ексклюзивний коментар для "Сніданку з 1+1" дав директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Трипільська ТЕС: наслідки атаки

Перші негативні наслідки від руйнації Трипільської ТЕС почнуться влітку, коли розпочнуться вимушені обмеження у подачі електроенергії. Прогнози про це надав директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко у коментарі після російської атаки на ТЕС на Київщині:

"Я б цього літа полуницю не морозив і взагалі б нічого не морозив на зиму за умови, що в холодильника немає хоча б чотиригодинного акумулятора, який допомагає йому виживати. На жаль,  моє передбачення полягає в тому, що в нас будуть обмеження постачання електрики, і будуть вони вже влітку точно".

Унаслідок цієї атаки ТЕС зазнала 100% втрати своєї генерації, і станція повністю припинила роботу. Трипільська ТЕС була найпотужнішою на Київщині: вона забезпечувала 57% всієї електроенергії області, а також додатково заживлювала Черкащину та Житомирщину. Це може призвести до затяжних блекаутів в Україні, особливо влітку, і може вимагати обмежень у споживанні електроенергії для промислових споживачів. Укренерго також просить обмежити використання потужних електричних приладів у вечірні години для уникнення відключень світла.

Електрика

Фото: Unsplash

Ситуація зі світлом на Харківщині

Нагадуємо, 11 квітня росіяни також завдали щонайменше 10 ударів по критичній інфраструктурі міста Харків та області. Щонайменше весь останній тиждень регіон продовжує зазнавати комбінованих атак кожного дня. "Укренерго" оголосило про введення аварійних відключень в мільйонному місті, а мер Терехов повідомив про зупинку метрополітену на кілька годин.

Блекаут також спостерігається на Харківщині, де без електрики в день атаки залишилося близько 240 тисяч абонентів. Час відновлення електропостачання і джерело потужностей наразі не відомі, але енергетики активно працюють над розв'язання проблеми. Фахівці попереджають, що ситуація на Харківщині є найскладнішою в країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі