Як правильно доглядати за садовою суницею: поради експерта з садівництва

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Як правильно доглядати за садовою суницею: поради експерта з садівництва
Getty images

Експертка з садівництва ділиться порадами, як правильно доглядати за садовою суницею для врожаю смачних ягід у «Сніданку з 1+1».

Поділитися:

Яке ж це задоволення прийти влітку на грядку та зібрати запашну смачну суницю. А щоб це стало можливим, необхідно попіклуватися про неї. Експертка з садівництва Антоніна Лесик у «Сніданку з 1+1» поділилась порадами, як правильно доглядати за суницею садовою аби мати гарний врожай.

Правильна обрізка

В першу чергу, необхідно прибрати всю мульчу, а після -  все сухе, хворе листя, яке не перезимувало. Робити це краще за допомогою гострого сікатора, щоб не пошкодити кореневу систему. Обрізаємо все листя, залишаючи лише зелене, те що зверху куща. В процесі обрізки інспектуємо кущі суниці, та ті, що засохли та легко виймаються з землі, видаляємо.

Добрива та захист

Кущі суниці з часом мають таку властивість, як підніматися над поверхнею ґрунту. Якщо ви це помітили, то акуратно зробіть підгортання, щоб запобігти хворобам на кущах суниці. Ви можете скористатися системною фунгіцидом або бордоською сумішшю. А якщо ви прихильник органічного землеробства, то візьміть препарати з органічним складом, наприклад, Фітоспорин. Навесні суниця активно зростає, тому необхідно її підживити. Можна розсипати товстим шаром перегній або компост чи вже готові мінеральні добрива для підживлення суниці навесні. Головне - не перевищуйте норми дозування, тому що, якщо ви перегодуєте суницю навесні, то буде зростати тільки листя, а ягоди будуть дрібні або ж їх зовсім не буде.

Мульчування

Обов'язково треба замульчувати суницю, а ідеальна мульча для суниці - це хвойний опад. По-перше, він трохи підкислить ґрунт, а суниця це любить. По-друге, опад вбереже вас від нашестя слимаків. Гострі голки хвойних порід будуть перешкоджати їх просуванню. Мульча також вбереже від пересихання. Вам не потрібно буде так часто поливати, а також приполювати бур'яни.

Суниця в домашніх умовах

Садову суницю можна вирощувати не тільки на грядці, а й у контейнерах. Останнім часом це досить популярна тенденція. Для посадки нам знадобляться кущі суниці, контейнери та гарний субстрат. Ви можете купити вже готовий субстрат в магазині, або ж приготувати його самостійно. Необхідно створити досить пухкий та поживний субстрат: беремо дві частини компосту, дві частини кислого торфу, одну частину тирсису порід хвойних дерев, одну частину піску і також ще одну частину вермикуліту.

Як садити

Для того щоб зберігати вологу у горщику якомога довше, горщик необхідно взяти два-три рази більший ніж коренева система суниці. Уважно оглядаємо кореневу систему, трохи розминаємо корінці і висаджуємо. Присипаємо рунтом, гарно утрамбовуємо і проливаємо, щоб не було повітряних кишеньок. Не висаджуйте суницю дуже близько одна від одної, адже вона ще розростеться і їй необхідно простір для розвитку. Для горщиків можна висаджувати ремонтантні сорти суниці. Вони квітнуть весь сезон та також дають ягоди, а отже, ваш балконний городик буде виглядати охайно та красиво. Вже скоро посаджена суниця подарує нам стиглі, ароматні та смачні ягоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Новини по темі