МЗС призупинило консульські послуги: до чого готуватись чоловікам за кордоном

ТСН
19:30
Щодня на YouTube
 МЗС призупинило консульські послуги: до чого готуватись чоловікам за кордоном
Getty images

Українським чоловікам за кордоном перестануть надавати консульські послуги: що це означає

Поділитися:

Українським чоловікам призовного віку за кордоном перестають надавати консульські послуги. МЗС України оприлюднило заяву, що незабаром роз'яснить порядок отримання цих послуг через ухвалення нового Закону про мобілізацію. Ситуацію прокоментував голова МЗС Дмитро Кулеба:

"Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює у нас в країні. Про які консульські послуги йдеться?".

Перш за все обмежать отримання та доставку паспорта, продовження терміну дії закордонного паспорта, внесення до закордонного паспорта нової інформації (про дитину), не видаватимуть свідоцтво про народження. Можливо буде лише оформити документи для повернення в Україну. Чоловіки призовного віку за межами України не зможуть засвідчити копії документів, написати заяву про прийняття або відмову від спадщини, отримати довідку про підтвердження персональних даних. Закордонні підрозділи державного підприємства вже призупинили роботу. Про це повідомили на сайті відомства, але заявили, що це сталося з технічних причин. Відомо, що наразі консульство у Польщі першим призупинило надання своїх послуг українським чоловікам призовного віку.

Експерт з права, юрист та генеральний директор правничої компанії Юрій Танасійчук в ефірі ТСН прокоментував впровадження даного законопроєкту:

«Насамперед, громадянин країни окрім прав має і обовʼязки, а обовʼязком було - своєчасно оновити дані в територіальних центрах комплектування. Відповідно, коли ми говоримо про захист суверенітету і незалежності України, адміністративних органів і про захист життів українців, які залишились в Україні, то держава має певні механізми врегулювання відносин з громадянами України, які і може застосовувати. Зокрема і через механізми певних обмежень, що стосуються адміністративних послуг».

Нагадуємо, що з 15 квітня у закордонних підрозділах ДП «Документ» скасували живу чергу. Її створювали чоловіки, які перед набуттям нового закону про мобілізацію хотіли зробити нові паспорти. За оцінкою інституту демографії та соцдосліджень у країнах ЄС зараз перебуває приблизно 850 000 чоловіків призовного віку. У своїх роз'ясненнях Міністерство закордонних справ ще раз нагадало про обов'язок поновлювати військово зобов'язаним громадянам свої дані в ТЦК, і пообіцяло, що після того, як закордонний українець це зробить, консульські послуги будуть поновлені в повному обсязі. Проте, тимчасове припинення, вочевидь, протриває до набуття чинності нового закону про мобілізацію, тобто до 17 травня. У разі надзвичайної ситуації дипломатичні установи допомагатимуть усім, хто цієї допомоги потребуватиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі